kényelmes sarokülő?, sarokgarnitúra

kényelmes sarokgarnitúra?

Zanzibar sarokgarnitúra

Sarokgarnitúra esetében is az alapelvárás a kényelem

Napjaink modern társadalma nagyon sok embernek kedvez, de ugyanakkor nagyon sok ember nem is tudja tartani a lépést. Például ez a helyzet azokkal az emberekkel is, akik nem tudják használnia számítógépet vagy telefont.

Ez a rohamos technológiai fejlődés azonban nem merül ki csak ennyiben, például jelentősen rányomja a bélyegét a gyártó iparra is. Eleve, most már az emberi kéznek a munkája nagyon korlátozott, illetve nélkülözött, mivel a gépek megcsinálják helyettünk kevesebb idő alatt, illetve sok esetben precízebben is. Ennek persze az a következménye, hogy nagyon sok tömegtermék készül, de ezt a mai fogyasztói társadalom különösebben nem bánja. Na, de hol van az ember szerepe ebben? Hát lényegében a legfontosabb emberi szerep például egy sarokgarnitúra esetében csupán a tervezésnél van. Ez a szerep viszont meglehetősen fontos, hiszen a gépek csupán arra vannak kitalálva, hogy kivitelezzék azt, amit az ember megtervezett. Na, de a sarokgarnitúra példájánál maradva, ki mit gondol, hogy mi juthat egy tervező eszébe, amikor elkezdi tervezni az adott terméket? Nos, erről írunk pár sort, illetve néhány fontos dolgot megemlítünk, hogy mégis mi alapján lesz olyan a nappalinkban lévő sarokgarnitúra, amilyen.

Természetesen először tisztázni kell azt, hogy kinek akarja gyártani a terméket, tehát meg kell határozni a célcsoportot.

Nem mindegy ugyanis, hogy az gyerekek részére, családosok részére, egyedülállók részére stb. van megtervezve, ugyanis nagyon nagy eltérések lehetnek. Például egy kifejezetten gyerekeknek szánt sarokgarnitúra nem biztos, hogy akkora méretű lesz, mint amit felnőtteknek szánnak. Ugyanakkor nagyon harsány színekkel is rendelkezhet, például narancssárga, zöld, kék, piros, illetve több szín is megtalálható lehet az adott sarokgarnitúrán. Ugyanakkor, ha családosok számára szánják, akkor figyelembe kell venni, hogy meglehetősen tágas legyen, elférjen rajta legalább öt ember, illetve legyen valamilyen meghosszabbítható része.

Figyelembe veszik még például a kényelmet, illetve az egészséget is. Ugyanis nagyon sok olyan terméket dobnak piacra, amelyen rengeteg ember nem tud igazán ellazulni, illetve nem tud igazán pihenni. Ez pedig elég nagy gond, hiszen egy sarokgarnitúra esetében az alapfunkció mégiscsak a kényelem. Az egészség is könnyedén rámehet, ha például pár hónap után már egyenlőtlen lesz a felülete. Például, akik rendszeresen kinyújtóznak, fekszenek azon a sarokülőn, akkor könnyedén lehet gerincferdülésük az egyenlőtlen felület miatt.

Bizony, napjainkban nagyon fontos szerepet foglal el a divat, illetve a stílus. Ez pedig nincsen máshogy az ágyazható sarokgarnitúra esetében. Lényegében az előbb említett két fontos tényező fabatkát sem ér, akkor, ha nem felel meg bizonyos divattal kapcsolatos követelményeknek. Nyilván ez szubjektív, mert az emberek különbözőek és lehet, ami egyik embernek tetszik, a másiknak már nem fog. Na, de nem véletlen az, hogy például egy húsz-harminc évvel ezelőtt készített sarokgarnitúrát már szinte senki sem akar megvenni. Ennek több oka is lehet, viszont a leglényegesebb az, hogy mindenki első ránézésre látja, hogy ez nem napjainknak a stílusjegyeit hordozza, egy szóval már nem mai csirke. Itt már nagyon sokan lemondanak az adott darabról. Ugyanakkor a következő kritikus pont, amikor úgymond kipróbálják, hiszen nem a napjaink megszokott kényelmi jellegzetességekkel rendelkezik, hanem egyéb jelzőkkel. Akkoriban lehet éppen a kemény sarokülőket részesítették előnyben az emberek, napjainkban pedig lehet éppen a puhát.